Den globale Covid-19 krisen fører til store endringer i økonomi og næringsliv og påvirker i stor grad hverdagen til folk flest. Coronakrisen blir dekket av alle store mediehus, og det har de siste ukene blitt satt stort fokus på helsearbeidernes fenomenale innsats. Allerede 3. mars påpekte Norges helseminister Bent Høie at det var mangel på smittevernsutstyr for helsepersonell og oppfordret norsk industri til å bidra.

StudConsult ønsker å løfte frem noen av de menneskene som gjør en ekstraordinær innsats under disse krevende forholdene. En av privatpersonene som virkelig har funnet frem dugnadsånden er Einar Aaland som er bosatt i Oslo. Aaland er del av en stor gjeng som 3D-printer og leverer smittevernvisir til helsepersonell.

Einar Aadland

Einar Aaland

Aaland hadde selv lest om at helsepersonell manglet kritisk utstyr, og sjekket derfor litt på nett hva han selv kunne bidra med. Dermed kom han over facebookgruppen «3D-printere for assistanse til helsevesenet under Covid-19». Gruppen har drøyt 2560 medlemmer, og bidragsyterne hjelper til på flere forskjellige måter.

«Det er mange som har en 3D-printer i full gang med å produsere rammer til visirene, og du har andre som setter visirene sammen og leverer der det er behov. Vi bruker overheadark for å sette sammen visirene, og bruker knappehullstrikk og noe "demping" i rammen som for eksempel en støvlist eller lignende slik at de blir behagelige å ha på over tid.»

Aaland forklarer at de har en bestillingsside via facebookgruppen, hvor de som har behov for visir kan legge inn en bestilling på det antallet de trenger. Gruppen prøver å levere til alle som melder om behov, og at det hittil i prosessen har vært alt fra sykehus til tannlegeklinikker og ambulansepersonell. Visirene blir levert så fort Aaland eller andre bidragsytere har produsert antallet som har blitt etterpurt. Facebookgruppen har per dags dato levert ut omtrent 10 000 visir, og har enda omtrent 10 000 liggende til bestilling. Aaland påpeker igjen at det derfor er godt mange bidrar.

Helsearbeider Svein-Roar Martinsen med visir fra MakerSpace Vesterålen som han kom i kontakt med gjennom facebookgruppen «3D-printere for assistanse til helsevesenet under Covid-19».

Tilbakemeldingene på prosjektet har vært utelukkende positive. Aaland forklarer at de har fått mye skryt og tilbakemeldinger fra helsepersonell på at det settes stor pris på jobben de gjør. Han sier at det er veldig motiverende å få disse tilbakemeldingene som viser at det faktisk er ett behov for det de driver med, men ønsker nok en gang å påpeke:

«Det er helsearbeiderne som er de store hverdagsheltene. Vi prøver bare å tilrettelegge for dem slik at de har en tryggere hverdag på jobb. Det er viktig for oss at helsepersonell føler seg trygge og holder seg friske under denne pandemien.»

I samarbeid med StudConsult oppfordrer Aaland til slutt alle som har en 3D-printer tilgjengelig, de som har andre bidrag i form av tid til å levere og montere, eventuelt noen som har ekstra utstyr de vil dele ut, til å melde seg inn i facebookgruppen og hjelpe til der.

Skrevet av Marte Rekkavik

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK