Return to site

Fra BI-student til KPMG-konsulent

 

Intervju med Peder Olsbø

I 2017 søkte mer enn 650 nyutdannede på 15 konsulentstillinger i KPMG. Konsulentyrket er utrolig populært blant økonomistudenter, og konkurransen er beinhard. Men, til tross for populariteten er det likevel mange som ikke helt vet hva det vil si å jobbe som konsulent. Hva gjør de egentlig? Jeg tar turen til KPMG på Majorstuen, for å komme til bunns i saken. Her møter jeg Peder Olsbø, Siviløkonom fra Handelshøyskolen BI og nyansatt konsulent i Risk Consulting.

Takk for at du tar deg tid til å ta en kaffe med oss, Peder! Du er jo tidligere BI-student – Hvordan var tiden på Nydalen?

Det stemmer. Jeg tok en master i økonomi og ledelse, med fordypning i forretningsjus, skatt og regnskap, i 2016. Tiden på BI var utrolig bra. Den var preget av mye skole, men også mye gøy. Jeg var blant annet med i mannskoret UFDA og dro på utveksling til Antwerpen, i tillegg til at jeg jobbet ved siden av studiene. Jeg tok også et arbeidsår mellom bachelor og master, hvor jeg jobbet fulltid i et finanshus med gjeldsoppkjøp.

Hva var det som lokket deg til konsulentbransjen?

Jeg ønsket en hverdag med varierte oppgaver og muligheten til å jobbe med kompetente mennesker fra ulike bakgrunner. Det ønsket får man oppfylt i rådgivning. I min avdeling er det folk med bakgrunn fra Kripos, Økokrim og UD, i tillegg til en tidligere ambassadør. Vi har også samfunnsvitere og ikke minst teknologer – de gjør virkelig sitt inntog om dagen!

Peder Olsbø, konsulent i KPMG Risk Consulting

Peder Olsbø, konsulent i KPMG Risk Consulting.

Du jobber i Risk Consulting – hva betyr det? Og hva er det du faktisk jobber med?

Kort fortalt så er KPMG Advisory delt inn i tre hovedgrupper:

  • Management Consulting, som jobber med finansiell styring, dataanalyse, strategi og effektivisering, i tillegg til digitalisering, cyber-sikkerhet og robotisering.
  • Deals, som jobber med oppkjøp og sammenslåinger (M&A), evalueringer av selskaper og bistand knyttet til store transaksjoner.
  • Risk Consulting, som blant annet jobber med internrevisjoner, finansiell risikostyring, granskning og compliance. Avdelingen min jobber med finansiell kriminalitet og anti-hvitvasking. 

Som konsulent jobber vi prosjektbasert, som betyr at vi gjør veldig mye forskjellig. Det er derfor vanskelig å svare godt når vi blir spurt om hva vi egentlig gjør. Vi er mye ute hos kunde, og i Risk Consulting er vi også mye på reisefot til utlandet - Jeg tror vi er den avdelingen i KPMG med flest reisedøgn. Det kan fort gå en stund mellom hver gang man møtes på kontoret!

I min avdeling jobber vi med alt fra evalueringer av underslag til internrevisjoner innen bank og finans. Som Associate gjør jeg mye analysearbeid. I begynnelsen tar man gjerne en ”sekretærrolle” ute hos kunde for å bli kjent med hvordan man jobber, men man får raskt ansvar for å følge opp egne mindre prosjekter og oppgaver på egenhånd. Vi blir raskt inkludert i prosjekter og får tillit - men det kreves at vi leverer kvalitet.

Hvordan var overgangen fra student til nyansatt konsulent?

Jeg vil si at overgangen var stor. Som student jobber du hele tiden for å nå egne kortsiktige mål, mens det å jobbe som konsulent handler i større grad om å jobbe med andre for å nå et felles mål. Jeg er veldig takknemlig for det! Det må også sies at du blir tatt godt vare på som nyansatt i KPMG. Du får grundig opplæring hele det første året, blant annet gjennom et kursprogram som kalles FALT (First And Last Tuesday). Der møtes vi to kvelder i måneden og får undervisning i grunnleggende konsulentferdigheter som Excel, Powerpoint, presentasjonsteknikk og diverse analyseverktøy.

Du får også tildelt en fadder når du begynner, som du kan spørre om alt du lurer på. Kulturen på huset er at du aldri skal være redd for å spørre for mye. Det er i tillegg mye sosialt og morsomt du kan delta på for å bli kjent med andre i KPMG. Vi har blant annet en idrettsgruppe, KPMG Puls, som drar i gang masse forskjellige idrettsaktiviteter. På vinteren har vi skitreninger, og i disse dager har vi løpetreninger med Therese Johaug og broren Karstein en gang i uken. Vi deltar også på Holmenkollstafetten, Oslo Maraton og Skarverennet, for å nevne noe.

Konsulentbransjen er beryktet for å være preget av mye arbeid. Hva motiverer deg til å jobbe som konsulent?

Min største motivasjon er å vite at arbeidet vårt utgjør en forskjell for samfunnet, enten vi bistår med forvaltningen av et vaksinefond i Afrika, eller arbeider med granskninger knyttet til hvitvasking. Det å føle at jobben man gjør skaper en merverdi man raskt ser resultatet av, er utrolig kult. Selv om det i perioder kan være mye arbeid, synes jeg ikke det er avskrekkende med lange dager. Det føles litt som å være med venner – Vi spiser middag sammen, prater over en kopp kaffe og har det generelt veldig hyggelig. Jeg stortrives på jobb.

Som student gjør man seg opp en formening av hva det vil si å jobbe i konsulentbransjen. Hva har vært mest overraskende?

Omfanget. Jeg ble overrasket over hvor stor bredde det er på prosjektene, hvor mye kompetanse som finnes i avdelingene og hvor stor etterspørsel det er etter konsulenttjenester, både i Norge og i utlandet. Studenter får ofte all sin informasjon om konsulentbransjen gjennom bedriftspresentasjoner på skolen, men det holder ikke med en uke på stand for å forklare omfanget av tjenestene som leveres.

Det er sterk konkurranse om arbeidsplassene fra både norske og utenlandske høyskoler og universiteter. Hva gjorde du for å skille deg ut i søkerbunken?

Jeg deltok på mange bedriftspresentasjoner og stilte mye spørsmål. Ikke undervurder det å vise engasjement og interesse! Du blir mer interessant ved å være genuint interessert. Mange jeg jobber med har også deltatt på KPMG International Case Competition (KICC). Case-konkurranser er en kjempebra arena for å vise seg frem til selskaper og bygge nettverk, enten det er gjennom KPMG, BI eller andre. Det er også en utrolig lærerik erfaring, som i tillegg kommer godt med i søknadsprosessen.

Hvilke råd vil du gi studenter som drømmer om en karriere i konsulentbransjen?

Det er ikke til å skyve under en stol at det er viktig å være flink på skolen, men det er også viktig å gjøre ting utover det å studere. Alle søkere viser at de kan gå på skole, men ikke alle kan vise til at de har kapasitet til å håndtere en jobb eller prosjekter ved siden av. Få deg en deltidsjobb eller vær aktiv på arenaer utenfor klasserommet - vis at du er ressurssterk og at du har kapasitet. Sist men ikke minst, forsøk å finne din nisje - noe som interesserer deg ekstra og som du kan fordype deg i. Det kommer til å skille deg ut når du skal ut i arbeidslivet!

Skrevet av Henrik Alver Freire.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK